Wednesday, June 18, 2014

Losing all senses ; Contengan Jalanan:Fend

Bismillah Hirrahman Nirrahim

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Alhamdulillah, bersyukur kehadrat Ilahi atas segala nikmat serta rezekinya...p

Losing all your senses... Mangsa keadaan kepada perang yang tujuannya entah apa. Hilang penglihatan, hilang pendengaran, hilang lisan, hilang tangan sepasang, hilang kaki sepasang dan juga hilang kepercayaan... Seksa dalam gila...

Tak nampak apa, tak rasa apa, you can't speak, listen or feel anything... Life is a total blank... Life ke tuh?

Unknowingly, thats is our life, saban hari, not the whole 24 hours, tapi boleh kata 80%... Towards yang tengah lost, tujuan hidup, lebih kepada dunia, hidup tanpa real purpose...


The man who decided to change at the twelfth hour, dies at the eleventh hour.

Sungguhlah orang kata, nikmat yang ada takkan terasa, selagi ianya tak lenyap daripada depan mata...
-Contengan Jalanan : Fend ; m/s 118; Hlovate-


Petikan diambil kisah perbualan tentang buku Johnny Got His Gun, tak pernah baca, tau melalui buku nie ja....

Tengah mood mencari, tengah lost actually... And all of a sudden, buku yang dicari untuk find my way is Contengan Jalanan...

The same book, yang kawan baca ringan2 or dengar kawan lain cerita, sampai beli tiket mahal to go to Australia semata2 mencari diri, or even melihat dunia, i think that his tujuan, takpun memang sekadar nak jejalan melihat tempat orang...

"Kenapa tak baca al-quran ja, lagi senang to find your way"

Soalan rasmi aku terima second time baca buku nie (this is my fourth or fifth time kot), kononnya terlost balik setelah kononnya jumpa jalan yang lurus...

Baca, malam, after maghrib n kekadang after isya... Kekadang baca, kekadang tak...

Jujur... Buka aib diri; jarang baca al-quran... Atleast read, try to understand (sometimes)... Jawapan menyelamatkan diri...

Kenapa perlu buku nie, kenapa tak buka quran...

Tak kata pon wajib baca buku nie, and tak kata tak wajib buka quran...

Wajibnya baca quran, baca, understand and bukan sekadar buka...

Eventhough just pandang quran tuh dapat pahala, tapi kalau tak baca, tak dapat la anything more... Kan...

Sebab sometimes learning is best by example, walaupun example tuh hanya tulisan imaginasi ataupun pengalaman hidup orang lain...

Contengan pengalaman perjalanan mencari tuhan...

Mood baca contengan jalanan, nota neuro science and nota reproduction tetiba tolak tepi, terjatuh tersorok disebalik meja lipat...

-nota fath (member), gmbr curi dari insta-

Baca sebab lost balik??? Nope... Everyday memang lost, sebab everyday kept on repeating the same sins... Betul tak? Just reading for the sake of reading, bosan tak tau nak watpa...

Daripada buang masa, tak buat apa, malas baca nota untuk exam, baik aku baca novel nie kan? Terisi sikit masa?

Requote balik...
Everyday memang lost, sebab everyday kept on repeating the same sins... Either sedar ataupun tak sedar...


Ps. Tulis untuk buat status FB, turnout berjela2 aku tulis, transfer masuk blog... Dah xtaw nak tulis apa. Dakwah and tarbiyah? Macam dah lama tertinggal dek urusan exam n dunia... Herm, lawak, sebab berimaginasi aku mendakwah dan mentarbiyah orang lain, sedangkan the person thats need it the most is me...

Nice! Berjaya clear sawang blog... Okey bye...

Assalamualikum...
Jazakallah Khairan Khatira...

1 comment:

  1. la tahan.lepaskan apa yang ada di dalam diri.=)

    ReplyDelete